<$BlogRSDUrl$>

De titel is een beeeetje misleidend; want het is eigenlijk niet Barcelona, maar Bellaterra campus-life, waar de Universitat Autonoma de Barcelona heel Bellaterra overheerst. Heel Bellaterra? Nee, er is een klein instituutje dat moedig weerstand biedt: het CRM.

zondag, november 30, 2003


Winkelen: Net als Else heb ik gisteren gewinkeld. In mijn geval betrof het vervanging voor uitgewoonde spijkerbroeken. Niet makkelijk in een land waar je toch al snel een kop boven het gemiddelde uitsteekt. In hun naieviteit nemen die Spanjaarden maar aan dat lange mensen ook wel dik zullen zijn. Spijkerbroeken maat 31-36 zijn dus onvindbaar. Totdat (uren en uren later)... de winkel Bershka jeans in mijn maat bleek te hebben. Hele stapels zelfs! Voor slechts 20 Euro 't stuk! Waarschijnlijk een productiefoutje.

zaterdag, november 29, 2003


Feest: Dit keer een wiskundigen-etentje. Achterafgegaan door o.a. woordraadspelletjes :-( in het Spaans: Holanda 0 points )-: En door veel mixdrankjes. Wat die Spanjaarden daar toch mee hebben... terwijl het gewoon vies is, objectief gezien. Drankjes als Wiskey-perzik of Wiskey-banaan. De smaak doet denken aan van dat foute lippenspul met smaakjes. Dat wil je toch ook niet tot je nemen? Ook niet is gesmolten vorm.

vrijdag, november 28, 2003


Fascisten: Als je problemen wilt moet je dit soort dingen gaan doen. Allochtonen anders gaan straffen voor dezelfde misdrijven. De kortzichtige domheid van de minister van justitie op een iets minder onschuldig dossier dan satire en het koningshuis.

Het wordt hoog tijd dat die blinddoek van mej. Justitia een upgrade krijgt.

Daan's tip: de bijbehorende Fokke en Sukke.


Feest: Het feest gisteravond was in een hele foute tent. Maar het was wel gezellig. 's Ochtends nog net de eerste metro terug gehaald.

Het feest werd zoals gebruikelijk in dit soort situaties voorafgegaan door het groepsgewijs leeglurken van kartonnen literverpakkingen sangria. Voor een vliegende start.

donderdag, november 27, 2003


Verdrongen: De goedheiligman.

De goedheiligman is dit jaar iets verlaat, maar op woensdag 10 december is het dan echt zo ver. (...) Onder het genot van de laatste pepernoten en speculaasbrokken gaan we een leuk sinterklaasspel spelen.
(uit e-mail aan studenten en staf van de wiskundefaculteit in Utrecht)

De goedheiligman. Altijd goed voor kromme tenen. En niet alleen vanwege de datum. En ook niet alleen vanwege de rascistische ondertoon (zie neppersbericht). Veel plezier. Het wordt vast een dolle boel.
Hap: Blair bezoekt arts na maagpijnen (aldus nu.nl). Zou je maagpijn krijgen van een knagend geweten?
Feest: vanavond in Barcelona. Vrijkaartjes via een Italiaan in de Vila. Feest: dat is ook wel even nodig, na gisteravond. Als Ajax verliest is de sfeer in Bar Amsterdam opeens niet zo goed meer.

Uiterst droog was Cruyff's commentaar op het uitfluiten van Seedorf: Het is wel de tegenstander van Ajax. De verdere wijsheden van de maestro gingen verloren in het caferumoer.

woensdag, november 26, 2003


Feitje: Dit keer niet van internet, maar uit een natuurkundeboek.

Wist je dat...
De meter oorspronkelijk bedoeld is als 1/10000000 maal de afstand noordpool-evenaar langs de meridiaan over Parijs. Maar dat de international prototype meter er toch mooi zo'n 1/10 mm. naast zit.

Ik weet ook niet wat je er mee moet. Maar dat krijg je als je over natuurkunde zit te lezen. En het plaatje slaat ook al als een tang op een varken.
Het is niks persoonlijks, maar ik hoop natuurlijk wel dat Clarence Seedorf vanavond verliest.
Buiten: Gisteren heb ik weer buiten gelunched met de andere wiskundigen, en we werden zelfs opgeschrikt door een heuse wesp. Lichte paniek en wilde zwaaigebaren zijn onder Spaanse wiskundigen gebruik in dit soort situaties. Je zou bijna denken dat het zomer is, als het 's ochtends niet een beetje fris was.

dinsdag, november 25, 2003


Gezond? De afgelopen week heb ik vijf kilo mandarijnen gegeten. Is dat veel? Het klinkt best als een hoop.
Film: Een Spaanse film zelfs. ¡Buen viaje, excelencia! Een heuse comedie. Geen goeie film, maar wel aardig omdat het over de nadagen van Franco gaat. Het is bedoeld als aanklacht tegen de Spanjaarden die Franco maar hebben laten dooreikelen. En dat ligt er goed dik bovenop. Veel fictie natuurlijk om het verhaal sappig te houden, maar wel met historisch correcte elementen. Fictie: Franco slaapt met een relekwie van de heilige Theresia (haar hand) als `knuffeldier', en dat trekt natuurlijk gigantisch veel vliegen aan. Maar er zijn ook feiten:

Feitje: Wist je dat...
Franco in zijn paleis een aparte filmzaal had ingericht, zodat hij naar filmpjes over hemzelf kon kijken.

maandag, november 24, 2003


Picasso: Het Museu Picasso hier is eigenlijk maar klein. En iets te veel kindertekeningen op ansichtkaart formaat. (Hij begon op z'n 10e met olieverf, het patsertje.) Gelukkig ook wat later spul.

Hij jat schaamteloos uit het werk van andere kunstenaars. Picassosausje erover, en klaar. In deze serie heb ik gisteren gespot: Toulouse-Lautrec (1e bezoeken aan Parijs), Chagall (blauwe periode), en Mattise en Dufy (rond 1957).

Vereweg het interessantst zijn de vele versies van Velasques' Las Meninas die Picasso geschilderd heeft. Steeds net andere details en compositie, je ziet hoe Picasso het langzaam deformeert tot hij een volledig eigen werk heeft.

Feitje: Wist je dat...
de beeldhouwer Alberto Giacometti zich zo ergerde aan Picasso's gewoonte andermans ideeen te jatten, dat hij al zijn werk verstopte als Picasso op bezoek kwam.

zaterdag, november 22, 2003


London: Gisteravond de stad in. In Cafe London (aan de Nou de la Rambla). Het cafe wordt op diverse internetsites als volgt gekarakteriseerd:

Bohemian atmosphere, live music and ex-pats.


Alledrie de ingredienten waren inderdaad aanwezig.
In Cafe London speelde de formatie Todablues. Lekkere doorsnee-blues zonder pretenties. Schitterende type-casting van de bandleden: Zanger met hoed, lang haar en een leren vestje. Op toetsen een intellectueel type, met een baardje dat zomogelijk nog dunner was dan zijn brilmontuur en een sigaret scheef in een mondhoek. De gitarist was een patser met een sikje, en de bassist zette in op een Beatle-look. (De drummer zat achter een paal en een drumstel dus die heb ik niet gezien. )

vrijdag, november 21, 2003


Voetbal: Ik ben dan wel hersteld van mijn enkelblessure, maar ik moet geloof ik nog wat wedstrijdritme opdoen. Het was weer afzien bij de SAF.
NEWSFLASH
Gisteravond om 23:00 heb ik de laatste correcties gemaakt, en mijn proefschrift naar de drukker ge-upload. Nu is het wachten op de drukproeven. Gezien eerdere ervaringen met de Spaanse posterijen kan dat even duren...

donderdag, november 20, 2003


Unwhat? Een interview met Gloria Estefan op de Spaanse radio. (Vraag me niet waarom ik dat zowiezo gehoord heb, het is nou eenmaal zo.)

- Dus je hebt een nieuwe CD, "Gloria Estefan unraped".
- Eh, "unwrapped".
(...)
- Maar nog even verder over je nieuwe CD, "unraped".
- "unwrapped"!
- Sorry, "unwraped".
(...)
- En dan nu terug naar de studio.
- Dat was Gloria Estefan over haar nieuwe CD "Glario Estefan unraped".

Erg leuk, dat Spaanse Engels.
Wie? Volgens mij heb ik gedroomd dat Frank de Boer gescored heeft.
El Mundo: festival de goles
La Liberation: la sélection de Berti Vogts, humiliée
De Volkskrant: Geen smadelijk demasqué
BBC Sport: Scotland's worst defeat in 42 years

woensdag, november 19, 2003


Markt: Vanochtend tussen de seminaria door natuurlijk even naar de Boqueria gesneakt. En me opnieuw vergrepen aan de paddestoelen. In aanvulling op de Boletas dit keer ook Trompetas. Ik kon er geen plaatje van vinden, maar je kunt je wel voorstellen hoe ze er uit zien... Die zijn veel zoeter dan Boletas.

Wist je dat...
Boletas met name in dennenbossen groeien, terwijl Trompetas in beukenbossen te vinden zijn?

(Eigenlijk weet ik dat ook niet zeker, maar ik heb het gededuceerd uit de takjes, blaadjes en naalden die ik tussen de paddestoelen vond.)
Link: Mocht je van je illegale MP3's afwillen... je kunt ze terugsturen. En als je je verveelt kun je altijd nog historische verhaaltjes maken, in tapijt van Bayeux-stijl.

Bar: Vanavond natuurlijk naar Bar amsterdam voor 't voetbal. Sappig, sappig. In elk geval moet het spektakel gaan worden. (-: Ik hoop op strafschoppen. :-)

dinsdag, november 18, 2003


Recept: Recept is eigenlijk overdreven. Het is meer een tip:

Courgette, gevuld met geroerbakte prei en knoflook. Daarover oude schapenkaas geraspt. De zoetige smaak van de prei combineert erg goed met spaanse schapenkaas. Daarbij natuurlijk een locaal Catalaans wijntje. Penedes, een niet te zware vino tinto, altijd goed.

Niet te lang koken, die courgette. Laten we zeggen: blancheren.
Vrij spel: Telefoongesprekken kunnen afluisteren is blijkbaar de norm, tegenwoordig. Zie ook de Big Brother award voor Donner.

***************************************
Nieuw mobieltje niet afluisterbaar
***************************************
DEN HAAG Nederlandse opsporingsdiensten
kunnen geen gesprekken meer afluisteren
die gevoerd worden met een nieuw soort
mobiele telefoon. (...)
Communicatie-deskundige Van de Ven zei
in Netwerk te vrezen dat criminelen
vrij spel krijgen (...)
CDA-Kamerlid Buma toonde zich bezorgd
en zei vragen te zullen stellen aan
minister Donner van Justitie.

Aldus Teletekst.

Ik wil ook zo'n mobieltje! Zeker gezien de reactie van zo'n kamerlid. Dat nieuwe anti-privacy fascisme slaat nu wel erg ver door.
NIE: Yes! Ik ben een nummer! Een NIE-nummer om precies te zijn (Spaans voor SOFI). Officieel toegekend door het Ministerio del Interior. Nu mag ik in Spanje belasting betalen. Wat een feest.

N.I.E. X-5393556-X


That's me!

NEWSFLASH:
Het verheugt mij u mede te kunnen delen dat de leescommissie mijn proefschrift goedgekeurd heeft. Daardoor lijkt het onvermijdelijk dat de openbare verdediging op 12 januari 2004 om half drie des middags in het Academiegebouw, Domplein 29 te Utrecht echt gaat plaatsvinden.

Nog eeeven de laatste verbeteringen aanbrengen, en dan gaat het naar de drukker.

maandag, november 17, 2003


O jee: Als dat maar goed gaat, woensdag...
Feitje: En opnieuw tovert Barcelona Today, speciaal voor jou, een pareltje tevoorschijn uit de onoverzichtelijke brei van kennis die internet heet:

Wist je dat...
de spaanse premier Aznar voor hij de politiek in ging belastinginspecteur was. (Aldus CNN)

Als je het weet klinkt het eigenlijk heel voor de hand liggend. Je weet ook meteen waar die snor vandaan komt. Een ander sappig feitje is dat grootvader Aznar voor dictator Franco alle taal/spelfouten uit diens enige roman heeft gehaald. Dat is weer te lezen in Spanje achter de schermen.
Definities: Niets leuker dan definities maken. (OK, bijna niks. Nou ja, als je erover nadenkt is er best een boel leuker dan definities maken. Whatever.)

Bij Urbandictionary.com kan dat voor een on-line woordenboek. De uitwerking valt me nog wat tegen, maar het is een leuk idee. En kippenvel staat er toevallig wel mooi in! Eigenlijk moet het woordenboek gecombineerd worden met een google spell-check functie (dwz zoekresultaten tellen vertelt je wat de correcte spelling is).
Citaat: Uit El Pais (geen link, want een betaal-site):
De Chileense schilder/wetenschapper Adolfo Couve stelde zijn studenten bij het tenamen maar 1 vraag: Weet je het? Bij antwoord ja: geslaagd, bij nee: gezakt. (-: Vertaling: PvdL ;-)

Interessante manier van niveaudifferentiatie. Maar toch niet echt een alternatief voor het studiehuis, lijkt me.

zondag, november 16, 2003


Eten: Deze categorie is zwaar ondervertegenwoordigd op Barcelona Today. Maar daar komt nu verandering in!

Boletas: Gisteren gehaald op de markt (de Boqueria St. Joseph naast de Rambla), en vandaag op het menu… paddestoelen! Gebakken met een teentje knoflook en met daarna een paar plakken Serranoham (in reepjes gesneden) toegevoegd. Niets meer aan doen, alleen wat zout en peper en een klein beetje oregano. Uitstekend bij de pasta (Barrilla No. 65).

Bar: Ondanks het verlies van Oranje zat de sfeer er toch goed in in Bar Amsterdam. De broodjes kroket gingen grif over de toonbank, en er werden zelfs weddenschappen afgesloten in welke minuut Davids rood zou krijgen.

Het commentaar van de Spaanse radio (Radio 5) op het Schotse success: Sorpreso! Terwijl het toch voorspelbaar was, met Seedorf beginnend op de bank en Davids in het veld…

Dick zal het nu zo langzamerhand wel door hebben, toch? Ik denk dat Seedorf en Van der Vaart Woensdag in de basis staan. In dat geval zie ik het zonnig in.

vrijdag, november 14, 2003


Satire 2: Een schitterend diepteinterview met Clarence Seedorf! (Eergisteren op de radio.)
Weer slecht: Het weer wordt slecht in Schotland. Volleeedig onverwacht, mogen we wel zeggen. Nog een reden om Frank de Boer aan de kant te houden. (Want waren z'n fouten niet door de harde wind veroorzaakt, aldus broer Ronald? Zie Misja's log op 11 november.)

Excuus: De natuur die een handje hielp, eeeh, die de bal, eeeh zeg maar eeeh, rare bewegingen liet maken. - Frank de Boer op de radio over 1 van zijn blunders.
Stem: Op de bnn-site kun je op Barcelona Today stemmen. (Please?) Tenminste, dat kan als je weet hoe het werkt. Mij lukt het niet :-( met geen enkele browser. )-: om op Else te stemmen (-: een 10 natuurlijk! :-).

Grondwet: De onwerptekst voor de Europese grondwet. Dat klinkt meteen al slaapverwekkend. Wel een gemene truc om belangrijke dingen zo saai te maken dat niemand zich er nog mee bezig wil houden. Dan kun je ongestoord aanroizooien. Leve de democratie.

Laten we in elk geval hopen dat Aznar z'n christendom-in-de-grondwet-plannetje niet doorgaat.
Satire: Het koningshuis zegt gevoel voor humor te hebben. Tja, wat moet je ook anders. Een prominente hofbron: 'Met een goeie column van Youp van 't Hek in NRC, een cartoon van Collignon en een uitzending van Kopspijkers geniet de familie het hele weekeinde.' (Aldus de Volkskrant.)

Wat je anders moet? Nou, het met Balkenende eens zijn. Het is niet leuk, maar het kan. En dat doet de koninging volgens de RVD, die het bericht uit de Volkskrant weer ontkent. Lekker duidelijk allemaal, niet?

Kopspijkers staat dus gewoon online.


Volkskrant login nodig? Probeer dit.
gebruikersnaam: oertrol
wachtwoord: 8kpjexd3

donderdag, november 13, 2003


Cardinals: I just realized the following might sound odd to non-mathematicians. Nevertheless, it's TRUE!
Next thursday Carles will give a talk on large cardinals in topology.

Schotten 2: Helaas moet ik na eerdere hoopvolle berichten over de terugkeer van Seedorf mijn enthousiasme toch wat temperen gezien de blinde vlek van onze bondscoach. Dan kun je nog zo'n goed middenveld neerzetten, die jongens kunnen het natuurlijk niet alleen.
Sabotage 2: Ik ben er nog niet helemaal uit wat het is met die Hitchcock. In elk geval speelt het vaak net iets te ver inzoomen zodat je het overzicht een beetje kwijtraakt een belangrijke rol. Dat haalt de kijker uit zijn comfortabele positie. Hij moet buiten het scherm zelf het beeld aanvullen, als het ware. Past aardig bij het suspense-genre. Daarnaast zijn er natuurlijk de fameuze associatieve beeldsequenties. Haast een video clip avant la lettre. En de excentrieke belichting (of hadden ze gewoon geen beter materiaal in 1936?). Ik moet duidelijk meer Hitchcock zien. Misschien iets voor een videonacht.

woensdag, november 12, 2003


Sabotage: De film van Hitchcock uit 1936 naar The secret agent van Joseph Conrad. Een cinematografisch feest, natuurlijk. Al is het verhaal wel een beetje tuttig.

Later meer details en beschouwingen, hoop ik.

In elk geval een geniale tip: naar de studentenfilmvertoningen van de UAB. Veel films in version original, en veel klassiekers. En nog gratis ook! Eigenlijk moet je een studentenpas hebben, maar daar letten ze niet zo op.
Zoek: als je google laat zoeken op behagelijk vraagt 'ie:

Did you mean: burgerlijk

Computers kunnen tegenwoordig al behoorlijk associeren.
Beste koop: Excuses voor het hoge Men's Health-gehalte van het onderwerp. Het betreft scheersystemen, zoals dat schijnt te heten.

Uit mijn vergelijkend warenonderzoek is gebleken dat Gillette (Sensor Excel) verreweg superieus is aan Wilkinson (Protector, FX). Het essentiele verschil: in beide types Wilkinson blijven baardharen vast zitten, terwijl ze bij de Gillette makkelijk wegspoelen. En dat zelfs bij een baard van meerdere dagen of zelfs bijna een week. Gevolg is dat het prettiger scheert en dat je langer met een scheermesje doet.

dinsdag, november 11, 2003


Recent: Recent events (in casu nedstat) suggest that I use English when blogging. Well, I'll consider it. This is a first try.

To my surprise the Newton Institute made a deeply moving effort to promote Maths, back in the commemorable year 2000 AD.
Schotten: In navolging van Misja, kan ik ook zeggen dat mijn zorgen voor komende zaterdag afgenomen zijn. Seedorf is geselecteerd. Nu alleen nog die basisplaats.



Vlieg tuig: Stewardess is een hard beroep. Dat bleek toen op Easy Jet vlucht EZY4483 van Schiphol naar Barcelona enkele verbaal, geestelijk en lichamelijk minder begaafde medemensen aan boord het leven van de stewardess behoorlijk zuur maakten. Ze bleef uiterst beleefd, en met een charmant Iers accent verzuchtte ze tot de volgende rij: "I should be paid millions for this."

Dankzij EZY4483 is dit blog wel weer de naam Barcelona Today waardig. Al was het verpozen in het (objectief gezien) ijskoude Amsterdam ook zeer aangenaam. Dankzij Else lag de gevoelstemperatuur toch nog op een behagelijk niveau.

maandag, november 10, 2003


Museumnacht: Een verlate post. Citaten van bezoekers van de museumnacht, in aanvulling op Else's blog...

We moeten wel bij elkaar blijven.
Goh, dat licht hier.
Het lijkt me leuk om hier zelf rond te lopen.
De tram rijdt in een lus. Wij zijn aan het einde van de lus.
Zo liep de nieuwe staat vast in onmacht en corruptie.

zondag, november 09, 2003


WK: Helaas kan ik er niet bij zijn: het eerste wereldkampioenschap schaken-boksen. Volgende week in Paradiso, Amsterdam.

Zie deze pdf-file van de site voor de motivatie voor dit evenement.

De ideale combinatie van sporten, die boksen weer rehabiliteert als `academische' sport, en schaken verlost van het saaie imago dat het teistert. Het kan niet lang duren voordat nieuwe cominaties het licht zullen zien. Niet alleen in individuele disciplines, maar ook teamsporten. Ik zou in elk geval bridge-beach volleybal willen suggereren.

zaterdag, november 08, 2003


Plopppp: Niet leuk, vliegen as je verkouden bent; het is de pest voor je oren. Maar voor sommige dingen heb ik dat graag over. Else bijvoorbeeld. (-:

En dan staat er ook nog een schitterende tafel van Het Houten Tijdperk thuis.

vrijdag, november 07, 2003


Taalkwestie: Rachel schrijft Bluh, terwijl ik onlangs Bhuh gebruikte. Is 1 van de 2 correcter? De online Van Dale herkent geen van beide met een bericht als het onderstaande.

U hebt gezocht op bluh:

Het door u gezochte woord is niet gevonden in het eendelige Van Dale Hedendaags Nederlands. Dit kan komen doordat het er niet in staat, bijvoorbeeld omdat het te nieuw is, of omdat het niet voldoet aan de opnamecriteria. Maar ook is mogelijk dat de spelling niet correct is.


Dan is de enige uitweg google:

bluh: 10,300 resultaten (255 in het nederlands)
bhuh 1,470 resultaten (13 in het nederlands)

Rachel wint.


Wolkje: De herfst zet in. De eerste ademwolkjes 's ochtends vroeg zijn gesignaleerd.


donderdag, november 06, 2003


Feest 2: En hoe was het dan, op het Festa?

Veel studenten en redelijk wat drank. En heel veel eten. Maar wel leuke onduidbare muziek. In elk geval is het vrolijk. Ga zo nog even terug denk ik.

Maar waar je echt misselijk van wordt is de manier waarop ze hier drankjes mixen:

half rode wijn, half cola
half bier, half fanta
half bier, half tonic

Bhuh.
Aiai: Daar zit ik dan in de computerzaal de tijd te doden. Sleutel thuis laten liggen en even een broodje gaan halen. M´n kamergenoot sluit dan dus de boel af om vervolgens in het niets te verdwijnen. De secretaresses zijn lunchen, dus dat kan nog wel even duren. :-(Ik wil toch wel graag mijn jas voor het Festa Major...)-: Dit geeft trouwens wel meteen de grenzen van de smile-theorie aan...
Feest: Het lijkt er op dat het vandaag feest is op de UAB, Festa Major heet het zelfs. Eigenlijk ben ik daar wat te verkouden voor, maar dit moet natuurlijk wel even nader onderzocht worden...
Feitje: Het is weer zo ver. Het is tijd om uit de onoverzichtelijke brei van kennis die internet heet een pareltje tevoorschijn te toveren.

Wist je dat…
la mancha `de vlek' betekent. Of overdrachtelijk, de schande. `De smet' dus eigenlijk.

Het lijkt er op dat we hiermee in de titel Cervantes’ meesterwerkje El ingenioso hidalgo don Quijote de la Mancha 1 van de bekendste woordspelingen in het spaanse taalgebied ontdekt hebben. En dat brengt ons meteen bij het volgende weetje.

Wist je dat...
na de bijbel geen boek vaker vertaald en herdrukt is dan Cervantes' Don Quijote (aldus digischool.nl).

Overigens komen de schrijfwijzes Don Quichot, Don Quichotte, en Don Quijote voor. Wat de meest correcte is? Geen idee.

woensdag, november 05, 2003


Gosh: Het lijkt er op dat ik me de woede van een paar niet engels sprekende wiskundigen op de hals heb gehaald. (-: Niet erg, want ik kan toch nauwelijks met ze praten :-) Dat ging als volgt. Vanmiddag was het eerste seminariumpraatje. Hoewel ik de spreker vantevoren had gemaild of hij in het engels kon praten (hij mailde ja terug) begon hij vrolijk in het Catalaans te brabbelen. Na nog een keer erg expliciet vragen wilde hij dan wel in het engels verder. Beetje lullig van ´m terwijl hij wist dat er tenminste twee mensen er geen hol van konden verstaan. Van die twee was er maar een die z´n bek open trok; ondergetekende. Tot wanhoop van wat locale types, naar achteraf bleek. Bizar. Hoe die hun vakliteratuur bijhouden weet ik niet.
NIA: Net een NIA-nummer aangevraagd. NIA is spaans voor SOFI, zeg maar. Heel gezeur; eerst naar het gemeentehuis. Daar kunnen ze niet eens de naam uit je paspoort correct overtypen. Moet alles weer over. Dan naar dee politie. Die verzint nieuwe eisen waar je bij staat. Pasfoto's moeten bijvoorbeeld opeens in kleur. Dat staat niet in de officiele informatie. Zucht. Uiteindelijk zijn ze toch accoord. Volgende week moet ik dan nog een keer het nummer ophalen.
Kroonprinses: Nee, het gaat niet over de door Maxima uitgekozen babykamer van baby-superstore Duimeland (zie nu.nl). En ook niet over ander polderroyalty-nieuws zoals de plotselinge daling van de populariteit van de naam Mabel (De Telegraaf dinsdag). Nee.

Ze hebben in Spanje sinds een paar dagen ook hun Maxima-equivalent. Prins Felipe heeft een heuse TV-juffrouw (Letizia Ortiz Rocasolano) aan de haak geslagen (zie El Mundo). In dit kader ben ik zelfs nog opgenomen door de spaanse TV terwijl ik op Placa Catalunya een spaanse krant met dit nieuws probeerde te ontcijferen. Zo eindig ik dan als sfeerbeeld in de periferie van dit wereldnieuws.

Het is flauw, ik weet het, maar het blijft me toch amuseren dat een prins hier principe heet.

dinsdag, november 04, 2003


Chip: De OV-chipkaart gaat ongeveer 7,50 euro per stuk kosten. De opbrengst komt ten goede aan de regionale OV-bedrijven, die met het geld apparatuur voor de chipkaart kunnen aanschaffen.

Dit meldt minister Peijs van Verkeer in een brief die ze vandaag naar de Tweede Kamer stuurt. Ze vindt het redelijk dat reizigers meebetalen aan de kaart omdat ze er voordeel van hebben. Zo wordt met elektronische poortjes het zwartrijden - en daarmee de onveiligheid - teruggedrongen en hoeven reizigers niet meer in de rij te staan voor een kaartje. Ook biedt de chipkaart volgens Peijs meer service, zoals persoonlijke aanbiedingen.
(Aldus de Volkskrant)

Meer opbrengst door minder zwartrijden en extra marketingmogelijkheden. Tuurlijk, goeie reden om de klant voor de extra kosten op te laten draaien.

Trouwens, voelt u zich als zwartrijder ook zo onveilig?
Terzijde: Het geheim van de smile zit erin dat het meest terzijde geplaatste opmerkingen betreft, zoals al door Simon geobserveerd. Daarom wil ik voorstellen beide haakje van de opmerking te vervangen door de bijbehorende smile.

(-: Beter, toch? :-)

Gebaseerd op de spaanse manier van vragen stellen, zeg maar.

Dan is er ook nog een suggestie van Else om het nog complexer te maken:

eigenlijk veel beter om je smiley's mutsjes te geven in de winter! (:-)

Tja, als je een plukje haar onder het mutsje uit laat komen heb je geen probleem meer (-:-) maar een palindroom.


Mok: Dear CRM visitors,

We have been informed that tomorrow, from 8 am until 5 pm, there will be occasional electricity blackouts in the building due to maintenance work. To avoid possible problems we will turn off part of the server. The net connection can be affected at times during the day.

We apologise for the inconvenience.

Sincerely,
The CRM Secretariat

Zoek: Altijd leuk, spieken met welke zoektermen mensen hier komen:

fokke korfbal (google.nl)
wat is humus (google.be)
panellet (google.es)
aankoop van kiwi (google.be)

Ja, aankoop van kiwi. Geen idee waar dat op slaat. Ik kan me niet herinneren het woord kiwi te hebben laten vallen. Dit is niet het fruitlog! Ik heb google even uitgebrobeerd met deze zoekterm. Maar nee: geen Barcelona Today.

Humus 2: Humus is het meest gebruikte zoekwoord om deze site te vinden (zie 29 oktober). Dan moet er natuurlijk ook een recept op staan:

1 kop (225 ml) kikkererwten, gekookt
sap van een citroen
4 eetlepels olijfolie
2 teentjes knoflook, uitgeperst
2 eetlepels water
� theelepel zout
2 eetlepels tahin
1 theelepel chilipoeder

Doe alle ingredienten (behalve de chilipoeder) in de keukenmachine en meng ze ongeveer 30 seconden totdat er een gladde puree ontstaat. Serveer de humus besprooid met chilipoeder.


Kijk, dat soort eenvoud. Daar houd ik van. Schaamteloos gekopieerd van de veganisme.non-profit.nl. Niet dat je je er aan hoeft te houden, natuurlijk. Ik weet bijvoorbeeld niet wat Tahin is in het spaans dus dat heb ik maar weggelaten (-:


Warm: De verwarming op mijn CRM-bureau werkt niet. En dat wordt nu ietwat oncomfortabel als ik niet druk bezig ben. En omdat dat niet altijd de ideale oplossing is, wordt er binnenkort naar gekeken. Door een professional. Tot die tijd heb ik een volledig onveilig en onbetrouwbaar holbewoners-straalkacheltje. Erg comfortabel, maar het straalelement staat los op de sokkel - omdat het pinnetje eruit is - en het ding mag niet te lang achter elkaar aan, want dan brandt het door.

maandag, november 03, 2003


Theorietje: Terwijl Misja in zijn mail al om is naar (-: heeft Simon een theorietje over de smile:

Omdat ogen het belangrijkste onderdeel van een gezicht zijn (aandachts-gewijs), en je die dus eerst wilt zien om te merken dat je met een gezicht te maken hebt

Hoe schrijven arabieren en andere anders-richtinglezenden de smile?
Indien die 'em omdraaien ondersteund dat mijn theorie toch?

Simon

PS: bovendien combineert het zo lekkerder met het sluithaakje
van een terzijde geplaatste opmerking. (toch? :-)


Het probleem bij verificatie van deze theorie is dat je met google niet op :-) of (-: kunt zoeken; dan vind je niks.


Exclusief: Op verzoek van enkele nieuwsgierigen: de titelpagina van mijn proefschrift is nu hier te vinden.
Caixaforum: Met Ret en Bert (die zaterdag zijn aangekomen) naar het Caixaforum geweest: Vlaamse meesters uit de XVIIe eeuw, en nogmaals Henri Cartier-Bresson. We moesten zowaar een half uur in de rij staan.

Nog heel even verder met het analiseren van Cartier-Bresson (zie ook blog 24 oktober):
4. Bijna altijd 1 centraal beeldend element dat de hele compositie bepaalt, duidelijke onderwerpkeuze.

Die Vlaamse meesters zijn overgekomen uit de Hermitage. De collectie van Catharine II, met nogal wat Rubens, Van Dyck en Jordaens.Van die schilderijen krijg je erge zin om pathetische muurschilderingen te gaan maken: allegorische voorstellingen met veel wild vlees. Iets voor in de woonkamer?