<$BlogRSDUrl$>

De titel is een beeeetje misleidend; want het is eigenlijk niet Barcelona, maar Bellaterra campus-life, waar de Universitat Autonoma de Barcelona heel Bellaterra overheerst. Heel Bellaterra? Nee, er is een klein instituutje dat moedig weerstand biedt: het CRM.

vrijdag, oktober 31, 2003


Hobbyschrijver: Welke blogger voelt zich hierdoor aangesproken?


Wind: Vandaag waait het. Maar dan dus echt, op z'n Hollands in de herfst. Ik betrap mijzelf erop dat ik dat gezellig vind. Vanochtend zag ik een voorbijganger nog een laatste greep doen naar zijn pet. Een verloren zaak.


Enkel: Zucht. Enkel verstuikt bij het voetbal. Niet erg, lijkt het: ik loop nog. Langzaam, maar ik loop. Misschien leer ik het ooit, voorzichtig aan doen. Niets is onmogelijk.


De asielzoeker: Hij wordt echt elk boek beter, die Grunberg. Zwartgalliger ook. Het komt er dit keer op neer dat Christian Beck, vertaler van gebruiksaanwijzingen, probeert een illusieloos leven te leiden. Hij heeft zijn eigen geluk opgegeven, en probeert hooguit nog anderen een beetje minder ongelukkig te maken. Dat wordt pas echt een uitdaging als zijn stervende vrouw met een jonge azielzoeker trouwt.
Hij schrijft nog wel erg van one-liner naar one-liner. Maar ja, die one-liners zijn dan wel weer goed:

Voor een gebroken mens is Beck er goed aan toe, weinig gebroken mensen zijn er zo goed aan toe als Beck.

Soms zegt een vertaler: “Ik ben jarig, er staat taart in de keuken.”

De nabijheid van de dood heeft haar gesterkt in het idee dat het verkondigen van de waarheid genezend is voor de medemens.

En ze blijven maar komen, die one-liners. Al is het soms ook wel makkelijk scoren (als het bij voorbeeld gaat over een cursus geitenkaas maken), daar zet je je makkelijk overheen.


Smile: Waarom schrijft iedereen altijd :-) en nooit (-: ??


Feit: Misschien is dit een tip voor George W.

Wist je dat…
the United States has never lost a war in which mules were used.

Aldus een verder doodsaaie site met historische trivia.

donderdag, oktober 30, 2003


Feitje: weer een nieuwe in de serie algemene ontwikkeling, ter aanvulling op het blog van gister.

Wist je dat…
het officiele dodental van 9/11 op 2.752 staat? (Bron: de Volkskrant.) Het werd ooit op 6700 geschat, maar het zijn nog altijd meer doden dan er korfballers in Dordrecht zijn.


Ik voel dat dit een nieuwe staande uitdrukking gaat worden: Meer ... dan er korfballers in Dordrecht zijn. Spread the word!
Korfbal: Het blijkt ook op het SAF gespeeld te kunnen worden. Tot volledig onbegrip van alle Spanjaarden hier, die er niks van snappen. (Wat een wijs volk!) Dus heb ik ze uitgelegd dat het een Nederlandse plattelandssport is; basketball, maar dan met alle leuke aspecten geelimineerd. Ik ben maar niet begonnen over het afschaffen van het middenvak, ze vonden het zo al hilarisch genoeg.

Wist je dat...
de gemeente Dordrecht de meeste korfballers kent? (2.742 volgens het AD).

woensdag, oktober 29, 2003


Weetje: Laten we wat aan de algemene ontwikkeling werken. Voor in de wist je dat...-serie:

Dear CRM Visitors,
Next Saturday, November 1st is a holiday called “Tots Sants” (All Saints). In Catalonia, the night before there is a special festivity called “Castanyada”, in which people eat roasted chestnuts "Castanyes" and a special cookie called “Panellet”. The basic Panellet is made out of ground almond and sugar and is covered with pine nuts, but there are many different varieties of “Panellets” filled or covered with different sweets and fruits.

The drink to go with the "Panellets" and the "Castanyes" is a sweet wine called “Moscatell”. It is traditional on that day to visit the deceased relatives at the cemetery. Remember that most of the shops will be closed on Saturday.
The CRM Secretariat

Teletekst: Ja, ja, Teletekst, het bestaat nog! En het heeft nog wat te melden ook. Ze moeten alleen wat aan de interface doen.

Hoeveel doden waren er ook weer bij het WTC, na herhaaldelijk naar beneden bijstellen? Niet dat het ertoe doet, maar het maakt het allemaal wel extra cynisch. Hoog tijd dat de VN humanitair gaat intervenieren in de VS.

***************************************
Studie:13.000 Irakese oorlogsdoden

***************************************
WASHINGTON De oorlog in Irak heeft tot
1 mei tussen 11.000 en 15.000 Irakezen
het leven gekost,onder wie ongeveer
4000 burgers.Dat stelt een Amerikaanse
onderzoeksgroep op basis van gegevens
van het Amerikaanse leger,ziekenhuizen,
de media en Iraakse oud-militairen.

Opmerkelijk is dat er minstens evenveel
burgers omkwamen als in de Golfoorlog
in 1991,ondanks de verdere ontwikkeling
van precisiewapens. In 1991 kwamen ruim
20.000 soldaten en 3.500 burgers om.

Volgens de onderzoekers worden met de
nieuwe wapens wel levens gespaard,maar
blijft het aantal doden hoog doordat de
VS meer wapens afschiet.
***************************************

Shampoo: Al tijden ben ik verbaasd over de bekentenissen die mensen doen door de aankoop van hun shampoo: “Ik heb normaal/droog/beschadigd/futloos haar, en kiwi/kokosnoot/tarwe-extract gaat het redden.” Wat een leed.
Humus: Zelf maken is leuk en leerzaam.

Wist je dat…
1. een halve kilo gedroogde kikkererwten ontzettend veel humus oplevert.
2. met een beetje geweld kikkererwten best te pureren zijn door ze door de gaatjes van een schuimspaan te persen.

Over dat eerste punt. Op aanraden van het recept (op de site met de ietwat hopeloze naam www.veganisme.non-profit.nl) heb ik idd veel humus gemaakt. Beetje overmoedig… Ongeveer ¾ is nu ingevroren, en ik weet niet of ik ooit nog de moed krijg het te ontdooien. Eerst de rest maar opmaken. De tip van de site: je kunt er de hele week mee ontbijten en lunchen. Als je geen vrienden hebt wel, ja. Nee, een veganist in je naaste omgeving moet geen pretje zijn, met al die rauwe knoflook.

dinsdag, oktober 28, 2003


Musical: Else heeft nu ook een weblog. Met een vrij briljante titel, mag ik wel zeggen.

Komt dat zien! Komt dat zien!

O ja, Elses kleurenvraagje wordt hierdoor misschien beantwoord. Te vinden via de (voor de blogger) onmisbare Bare Bones Guide to HTML.
Lijstje: Een klein lijstje met films van de afgelopen weken, met mijn imdb waardering:

La Dolce Vita (9), The Karatekid (8), The Karatekid II (1), Malcolm X (8), The Ripley Game (7), Mystic River (7).

Alle al dan niet afwijkende meningen/scores zijn welkom. Want een polemiekje op z'n tijd is nooit weg.

maandag, oktober 27, 2003


Interessant 2: Niks interessant genoeg, zei ik net nog: begint Misja meteen maar een weblog om mij wat te bloggen te geven. Toch aardig.
Interessant: Soms is er niks interessant genoeg om te bloggen. Belangrijkste event van vandaag is dat ik met m'n titelpagina aan het trutten ben, om te zorgen dat hij net (maar dan ook echt net) aan alle officiele proefschrifteisen voldoet. Het moet niet zo'n standaardding worden. Het lijkt wat te worden: het begint er op te lijken dat 't nergens op lijkt. (Dat is dus positief!) Al is het maar goed dat ik geen uren hoef te schrijven...

Ok, het is natuurlijk altijd leuk voor de thuisblijvers om te weten dat het zondag geregend heeft. Hard geregend. De hele dag. Die lol gun ik jullie dus graag.

zondag, oktober 26, 2003


Pelicula: De film van gisteren heet Mystic river. Beetje overgewaardeerd op de imdb (8.2) maar dat gebeurt vaker met recente films. Wel goed gedaan hoor, maar het blijft toch een beetje een clicheeverhaal: Straatschoffies die elkaar na jaren tegenkomen in dramatische setting. Eentje zit bij de politie, eentje is min of meer brave huisvader, eentje is op onduidelijke wijze crimineel. De dochter van de crimineel is vermoord, de politieagent onderzoekt het en de huisvader wordt uiteindelijk verdacht. Dan moet er wel een verrassende invalshoek of wending in zitten wil het echt interessant worden. Psychologisch zat het wel goed in elkaar, maar het gevoel dat de spanning ontbrak omdat het verhaal te duidelijk naar de voorspelbare climax toewerkte bleef toch. De uiteindelijke kleine verrassing was niet genoeg om dat goed te maken, want niet interessant. Het was waarschijnlijk beter geweest om niet de hele crimi-opzet te kiezen voor een dergelijk psychologisch drama.

vrijdag, oktober 24, 2003


Foto: Gek maar waar: banken investeren in het algemeen behoorlijk in kunst. Nabij het Placa Espana zit bijvoorbeeld het Caixaforum, een museum van de bank la Caixa. Daar is nu een Henri Cartier-Bresson tentoonstelling. Best wel indrukwekkend. En sindsdien zie ik de hele tijd "plaatjes" als ik door de stad loop, maar natuurlijk juist als ik mijn toestel niet bij me heb....

Waarom is Cartier-Bresson een goede fotograaf?
1. Hij is als schilder begonnen, en dat zie je duidelijk in de compositie.
2. Hij heeft gewoon het lef overal ongegeneerd met z'n neus en toestel bovenop te gaan staan.
3. Hij heeft gevoel voor timing (zie foto).

En natuurlijk nog duizend andere dingen, maar die kan ik zo snel even niet allemaal benoemen. Maar dat moet eigenlijk natuurlijk wel gebeuren: Niets leuker dan het ontleden van een genie.

Nog even een citaatje van bovengenoemde H. C.-B.:
To photograph is, in the same instant and in a fraction of a second, to recognize a fact and to organize rigorously the visually perceived forms that express and signify this fact...to place head, heart and eye along the same line of sight.
Beeetje aan de vaag-gelul kant, maar daarom nog niet minder waar: het blijkt te werken.

donderdag, oktober 23, 2003


Aap: Van wie is het volgende citaat over internet? Ik kwam het laatst tegen zonder bronvermelding. En ik ben zelfs vergeten waar ik het las...

We hebben al miljoenen apen met typemachines, maar nog steeds geen nieuwe Shakespeare.

(Een andere vraag is natuurlijk of we het zouden weten als we er wel een hadden.)

woensdag, oktober 22, 2003


Jorge Luis Borges: Ignoro si crei alguna vez en la Ciudad de Inmortales: pienso que entonces me basto la tarea de buscarla. (Ik weet niet of ik op enig moment geloofd heb in de Stad der Onsterfelijken: ik denk dat de opgave om haar te zoeken me toen voldoende was.)

Uit El inmortal

dinsdag, oktober 21, 2003


Tapas: Ik wist niet dat tapas zo duur kon zijn: 125 Euro voor z’n vieren (met Else, Anne en Stefan). OK, wel met een paar echt uitstekende flessen wijn. En ja, de kwaliteit is ook echt onvergelijkbaar met wat je in een goedkoop TL-barretje krijgt. Verse paddestoelen! Heek zoals je hem nog nooit geproefd hebt! Ham die echt smelt op de tong! En ook nog overheerlijk crème brule, die geclaimd wordt als unieke Catalaanse specialiteit. Maar ja, dat is de net iets te joviale ober vergeven. Het restaurant: Taller de Tapas, nabij Placa del PI.

woensdag, oktober 15, 2003


Super: Het nieuws van de dag was gisteren in El Pais dat fruit en groente in de spaanse supermarkten gemiddeld 11% duurder is dan in locale winkeltjes en op de markt. Een steekproef (niet representatief) leerde dat het nog erger is. Voor een netje sinaasappels is het verschil 50%, en de kiloprijs van bananen scheelt al gauw 30%.

Achterop: Afgelopen weekend haalden Friso en Mej. Wisse Smit (met foto!) zelfs de achterpagina van El Pais, waarin verder niet echt veel Nederlands nieuws te vinden is. Het was overigens nog voor we wisten van een op een contact.

Wasbakstoel: De kapper is ook wel een event hier. Zeker omdat mijn spaans nog niet vloeiend is (om maar eens een understatement te gebruiken). Wel leuke antieke inrichting met stoelen met mooie krullen op de leuning en smeedijzeren voetsteunen, al zit het natuurlijk voor geen meter. Ik paste ook al niet in de "wasbakstoel" (hoe heet zoiets?). En de kapper kon alleen mijn kruin zien als hij op zijn tenen ging staan en ik mijn hoofd een beetje schuin hield. Gegeven de omstandigheden is het resultaat niet onaardig.

dinsdag, oktober 14, 2003


Bloncesto 3: Aiai. Dat ging nog niet zo best gisteren, ondanks de demo op Placa Catalunya (zie blog 10 okt.). Al schijnen mijn medespelers het allemaal wel vinden meevallen. Binnenkort maar eens een balletje lenen om de basistechniek te oefenen. Je kunt ook niet verwachten dat je kunt presteren zonder training. Helaas. Het is net het leven zelf.

8/63: Het was leuker geweest als Nederland tegen Spanje had geloot. Echt interessant informatie over de loting vind je natuurlijk op Rachels Log. Het lijkt er op dat Rachel Misjas hegemonie als W94 media-wiskundige onderuit haalt.

Overigens ben ik van mening dat Seedorf in de basis hoort.

maandag, oktober 13, 2003


Compukunst 4: Natuurlijk zijn weblogs het fenomeen van de toekomst. Uit het programma van ArtFutura:
In the last years weblogs or online diaries have become the strongest emerging movement on the Web. With more than half a million blogs or logs, the space so called the "blogosphere" is nowadays the strongest representation of the power of users on the Internet, and its members are the very heirs of the first cyberspace netizens. In a sense, the blogosphrere is the most important and largest virtual community that has ever existed. ArtFutura assembles pioneers of the phenomenon, Web culture specialists and famous bloggers to celebrate the present of the blogosphere and speculate about its future impact.
Maar dat heb ik gelukkig gemist. Anders wordt er teveel geblogd over bloggen en bloggers, en de vicieuse cirkel ligt op de loer als man met de hamer die de stop eruit trekt, maar dat liever dan tien in de lucht...

zondag, oktober 12, 2003


Pretty sick: Toch leuk dat ik er ook nog achter kom, maar Bush is een dichter, aldus CNN vorige week. Hoe kon ik dat missen?
Compukunst: ArtFutura (locatie: CCCB) is een tentoonstelling/festival met pretenties, The art of the future or the future of art blaten ze zelf. Maar dat dan wel een beetje beperkt opgevat, zo van “toekomst= alles wat met computers te maken heeft”. Daarbinnen nog met name computers in de film. OK, een enkel tentoonstellingsafdelinkje (getiteld crossed) dat wat andere media de ruimte geeft. Maar daar gaat het met name over design. En design blijft vaak hangen in “de kunst van het inpakken”; als het er maar lekker uitziet zijn we al lang blij. Niet echt geschikt voor een tentoonstelling, dus.

Zo waren de computer-dingen uiteindelijk toch nog het interessantst. Het beste werk was van Han Hoogerbrugge (el enigmatico Hoogebrugge, aldus het programma) die fijne, vrij minimalistische, Flash-zelfprotretjes met aardige pointes maakt onder de titles Modern living/Neurotica series en Nails. Hij gaf achteraf wel toe dat het minimalistische ook voortkwam uit technische onkunde, maar dat maakt het er niet minder om! In elk geval iemand die geen hoogdravende dingen wil doen met een medium dt uitermate geschikt is voor niemendalletjes.

Compukunst 2: Daarnaast op ArtFutura veel computeranimaties, CG (Computer Graphics)-filmpjes, en lezingen daarover. Onder andere een verhaaltje van een paar Matrix Reloaded CG-figuren. Niet bijster interessant behalve als je wat technische trucs in Maya wilt leren. Dat schijnt een goede ingebouwde cloth simulation module te hebben waarmee alle wapperende capejes (keepjes?) in de Matrix Reloaded zijn gemaakt. Fascinerend, niet? Verder weet ik nu dat makers van “echte” animaties neerkijken op valsspelers die bij voorbeeld motion capture gebruiken. En dat die “motion capture”-professionals de beeld-voor-beeld methode (met alleen wat suffe interpolatie) van de animaties maar wat amateuristisch vinden.

Natuurlijk werden de presentaties gelardeerd met crashende laptops en ietwat zure vragen uit het publiek, dat behoorlijk jaloers bleek te zijn op iedereen die wel geld bij elkaar had gekregen om een film te maken…

Compukunst 3: De filmpjes zelf op ArtFutura zijn nauwelijks de moeite van het bespreken waard. Veel voorspelbare onvoorspelbaarheden die vaak neerkomen op een cyclus in ruimte of tijd. Wel aardig gedaan allemaal, maar meer ook niet. Uit de karakters in de filmpjes valt het een en ander op te maken over het nerd-gehalte in de branche: veel knullige mannetjes en Lara Croft-geinspireerde vrouwtjes. Zucht.

vrijdag, oktober 10, 2003


f*********: Speciale vermelding voor Aart en Simon die het goed geraden hebben. Respect!
Liefdesrelatie: We schijnen het nu dus met recht te kunnen hebben over Fabel Wisse Smit; zie de Volkskrant. (Sorry Misja.)
Baloncesto 2: Gisteren was er op Placa Catalunya een baloncesto-spektakel (gesponsord door n*** en f*********), alwaar de locale patsertjes 1 tegen 1 met elkaar konden ballen (dankzij n*** en f*********). Een format goed voor spektakel dus (dankzij n*** en f*********). Met tussen de spelletjes door natuurlijk veel muziek, rap natuurlijk, want dat past bij het image van n*** en f*********. Alleen hadden n*** en f********* er geen rekening mee gehouden dat het ronde n*** en f*********-promotieflyertje perfect werkte als frisbee... Gna, gna.
Arni 2: Met dank aan Misja, een paar regels uit het nummer Something's wrong van K's Choice
"when your canarie drives a tractor, something's wrong,
when your president's an actor, something's wrong"

dinsdag, oktober 07, 2003


Arni: Vandaag in de Metro (de krant dus) Arnold "Terminator" Schwartsenengerd op campagne, met duidelijk zichtbaar in de menigte achter hem het spandoek: "Girl scouts for Arnold." Een infiltrant?
Stoel: Onderweg naar huis kwam ik gisteren een ontheemde stoel tegen. Een bureaustoel die nog bij de originele inventaris van de Autonoma moet hebben gehoord. Houten leuningen (authentieke houtverbindingen!), zachte skai zitting (helaas wel half verpulverd), loodzware metalen voet met houten afwerking, in hoogte verstelbaar, en met glimmende wieltjes. Hij is ook nog genummerd: Atonoma-stoel nummer 390613 als ik me niet vergis.

maandag, oktober 06, 2003


Saai: Vandaag net als gister een beetje een saai ivm verdere voorbereiding van mijn praatje morgen (zie blog 3 oktober), waarmee ik gisteren ook al mijn weekend heb gevuld. Nee, het leven van een wiskundige gaat niet over rozen. En dan mag ik het van Misja ook al niet meer over de Liefdesrelatie van MWS hebben, omdat dat te makkelijk is... Maar vanavond gelukkig wat afleiding in de vorm van baloncesto (zie blog 30 september). En gelukkig stelt the economist nooit teleur als het op net-iets-te-erge woordspelingen aankomt.

Fraai: Inmiddels zijn een aantal fotos ontwikkeld. Zes rolletjes, om precies te zijn. Nog een aantal uit Ierland, aardig wat Alhambra (en zonsopkomst in de woestijn), beetje Barcelona, en nogal wat Montserrat, maarrrrrrrrrrr vooral ook veel Else. Helaas kunnen ze nog niet op het blog omdat ze niet digitaal zijn.

zondag, oktober 05, 2003


Balletschoentjes: Een festijn rondom de Rambla. Het zal weer eens niet. Die Barcelonezen gebruiken elk excuus voor een feestje. Dit keer was het een volksdansspektakel. Mensen in grijze of zwarte pakjes op een podium met contrabassen en veeeeeeeeel trompetten (eigenlijk net iets anders, is het een bazuin?). Meestal bij een pleintje. Op het plein mensen die een folkloristische rondedans uitvoeren. Bij de oudere deelnemers ziet dat er nog redelijk sympathiek uit, maar bij de jongeren kijk je met enige gene naar het Catalaans nationalisme dat zich onder andere uit in fanatiek (op balletschoentjes!) uitgevoerde, maar eigenlijk o zo naieve danspasjes.

vrijdag, oktober 03, 2003


Voetbal: Ze zijn hier dus gewend een actie te maken zonder veel te lopen. Erg slim in die hitte (we speelden om 13:00 in de brandende zon). Het brengt wel mijn technische tekortkomingen schrijnend aan het licht. Aiai.

Praatje: Gisteren ben ik door El Carles uitgenodigd om een praatje te geven aan de UB, dat wil zeggen in dat geweldige kasteelachtige gebouw met de gietijzeren klokkentoren achteraan op het plaatje. Dinsdag moet het gebeuren. Ik heb ook al een titel: Strongly homotopy operads. Als dat geen volle zalen trekt weet ik het ook niet meer...

Liefdesrelatie 3: Een dag later kan ik daar nog aan toevoegen: "Wisse Smit meldt dat zij nooit vuurwapens zag en niet heeft gezien dat er vanaf de boot op bierblikjes werd geschoten." Dat meldt althans de Volkskrant. Een hele geruststelling, al valt het ergste te vrezen voor vissen, vogels en passanten.

donderdag, oktober 02, 2003


Nobelprijs: Goede keus, Coetzee! Lees Disgrace. Ik weet niet of Else het wil uitlenen, maar je kunt het altijd vragen...
Liefdesrelatie 2: Met dank aan Misja een link naar de bijbehorende Fokke en Sukke.

woensdag, oktober 01, 2003


Liefdesrelatie: DEN HAAG - Minister-president Balkenende gelooft Mabel Wisse Smit op haar woord als zij zegt dat zij geen liefdesrelatie heeft gehad met de vermoorde topcrimineel Klaas Bruinsma. De Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst (AIVD) zal daarom geen nader onderzoek doen naar beweringen van een ex-lijfwacht van Bruinsma.
aldus de Volkskrant

Tuurlijk, Bush en Mabel moet je op hun woord geloven. En dat is dan 1e min. van het land.
Hapklaar: Dankzij Else ben ik in het bezit van het ultieme meesterwerk op het gebied van “aprender el espanol”: Margarita Madrigal’s magic key to SPANISH. Als je engels spreekt is spaans namelijk een eitje.
Zoals blijkt uit de volgende voorbeelden van idioomopbouw:

+ous --> +ioso
mysterioso, homogenioso, espacioso (e+ want begint met “sp”), industrioso, generioso, …

+al --> +al
literal, general, capital, universal, lateral, fenomenal, …

Er zijn echt paginas en paginas voorbeelden. En bovendien, dit meesterwerk is ook nog eens geillustreerd door niemand minder dan Andy Warhol die hier met een onnavolgbaar lullige stijl alle harten weet te raken.